Kryddersnaps
Når folk almindeligvis taler om kryddersnaps eller bjesk, mener de ofte alle former for akvavit, der er tilsat smag. Det er f.eks. almindeligt at tilsætte bær for at give smag. Her nævnes især de kryddersnapse, der har fået smag fra havens krydderurter/snapseurter. Men der er dog også medtaget de bedste med smag af bær, og urter/rødder hentet i naturen.
De mest anvendte af havens urter til kryddersnaps er følgende: malurt, kvan, mynte, timian, rosmarin, sødskærm, anisisop, citronverbena samt frø af dild, anis, kommen og koriander. Af markens vilde urter er følgende velegnede: prikbladet perikon (der også dyrkes i haven), røllike, pors, tormentil (roden), strandmalurt, egeknopper. Af frugt og bær er følgende velegnede: valnød, slåen, klitrose-hyben, revlingbær.
Man kan købe mange kryddersnapse, som man er oppe imod, når man selv laver kryddersnaps. Der er ikke nogen grund til at efterligne købe-snapsene. Det er bedre selv at lave sine egne snapse efter smag, man savner, og den man erfarer kan udkonkurrere de købte.
Man hælder en neutral akvavit på urterne. Det kan være Svendborg akvavit (den klare), Brøndums snaps, Blå Ålborg eller vodka.
Urter:
Timian: Pluk en lille buket alm. timian med blade og blomster (lige når den er sprunget ud) og hæld snaps på. Skal højst stå og trække en uge (jeg lader den kun trække 2-3 dage) og så filtreres.
Mynte: Tag friske blade af pebermynte, grønmynte, bulgarsk mynte el. sød svejsisk mynte. Hæld snaps på. Trækketid 3-4 dage og filtrer.
Prikbladet perikon: Her anvendes kun blomsterne. Indsaml de knapt udsprungne blomster (store knopper) tidligt på sommeren. Som regel omkring Sct. Hans. Knib blomsterne af, så bægerbladene bliver siddende på planten. Men så bunden af blomsten med honningen kommer med. Dæk blomsterne med snaps. Trækker 2-3 dage. Filtrer så.
Sødskærm: Her anvendes de grønne umodne frø. Som regel omkring Sct. Hans. Et par håndfulde dækkes godt med snaps. Trækker i 2-3 dage. Filtreres så. Giver en fortræffelig snaps, der smager i retning af pernod.
Kvan: Her anvendes de første blade. Kommer allerede frem i februar-marts. Trækker kun ca. 1 døgn.
Citonverbena: Hæld snaps over blade af citronvernena og lad snapsen trække i køleskab i 10 dage. Filtrer så.
Prøv dig også frem med andre krydderurter (f.eks. broncefennikel, anisisop, karryurt, malurt). Men fremstil en lille portion første gang du eksperimenterer. Smager den fortræffelig, kan du altid lave noget mere. Er den udrikkelig er skaden ikke så stor m.h.t. at kassere en lille portion.
Fra naturen:
Pors: De grønne blade kan bruges hele sæsonen, men man får den bedste kryddersnaps med forårets nyudsprungne blade. Et par håndfulde dækkes med snaps og trækker i 2-5 dage. Filtrér derpå.
Tormentil: Her er det jordstænglen/-knolden, man bruger. Det er bedst at samle dem i september, men her er Tormentil forlænst afblomstret, så man skal vide hvor de, hvis man vil finde dem i september. I september kan man dog spotte den på bladene, bare man ved, hvilket område den står i. Ellers må man grave dem op, når de blomstrer i juni-juli.. Jordknoldene renses omhyggeligt og snittes fint og dækkes med snaps. Trækker i 3-7 dage og filtreres så og man har en essens, der bør lagre nogle måneder.
Klitrose: Klitrosen er den vilde rose, der giver de bedste hyben til kryddersnaps (andre hyben kan dog også bruges). Klitrosen har sorte hyben. De renses for frø og tørres et par dage, hvorefter de dækkes med snaps. De trækker i ca. en måned og filtreres så.
Revling: Bærene indsamles midt på sommeren, når de er vel-modne. Lad dem tørre i et døgn eller mere. Derefter hældes snaps på og det trækker i ca. 3 måneder eller lidt mere. Filtreres så, og lagres derefter et halvt år eller mere.
Valnød: Med valnød kan man lave en af de bedste kryddersnapse, hvis altså man har tålmodighed. Det er de grønne, umodne valnødder der bruges. De plukkes midt sommer, når de har opnået fuld størrelse. De skæres hver i fire stykker, fyldes i et glas m. låg, dækkes med snaps. Den trækker i to måneder. Og filtreres så. Desto længere man lagrer essensen, desto bedre bliver snapsen. Det vil være godt at vente 2-3 år, inden man nyder snapsen. Essensen skal normalt fortyndes meget.
Foto: snapse-kursus i vores carport.