Anlæg af krydderurtehave
Grønne krydderurter gør sig bedst i maden. Nok kan man købe potter med krydderurter i supermarkedet, men de er “pumpet” frem og holder ikke længe i vindueskarmen, så forsyningen af krydderurter foregår med det bedste resultat fra egen krydderhave. Og krydderurtebedet bliver let havens smukkeste bed med en masse sanselige oplevelser. Anlæg bedet i nærheden af køkken og terrasse, så der er let adgang til krydderurterne, uanset om man laver mad i køkkenet eller på grillen/udekøkkenet (ab).
Krydderurtebedet ved terrassen:
På terrassen er der ofte sol, som de smukke og duftende sydlandske krydderurter elsker. Her er de tæt på grill og køkken. Et sådant bed vil skabe stemning, både ved madlavningen og ved spisningen ude på terrassen.
Velegnede krydderurter her er de krydderurter, der samtidig er staudere, og som kommer igen år efter år. Det er salvie, oregano, fransk estragon, rosenmynte, timian, vintersar, purløg, kinaløg. De er alle både meget smukke og meget anvendelige i køkkenet. Desuden kan man plante lavendel og voldtimian. Dem bruger man ikke så meget i køkkenet, men de dufter fantastisk og så er de dekorative.
Endelige kan man lave nogle pletter til de 1-2 årige krydderurter, som persille, sommersar, dild, kørvel, rucola og koriander. Har man en køkkenhave vil det enkelste være at placere de 1-2 årige her. Men står de i terrassebedet, skal man huske, at de skal sås hvert år og de fire sidste endda flere gange om året. Lav sædskifte mellem de 1-2årige urter, sådan at der ikke er persille i den samme jord år efter år.
Sæt aldrig mynter i et sådant bed, da de er voldsomt agressive og tilsidst infiltrerer hele bedet. Mynte styres nemmest i en krukke.
En anden elsket krydderurt, basilikum, er der heller ikke fundet plads til af den simple grund, at den er tropisk og ikke klarer sig ude i det danske klima undtagen i de varmeste sommermåneder. Så basilikum bør stå i krukker i drivhus eller vinterstue frem til juli, hvor krukkerne kan sættes ud på et et beskyttet sted – de tåler heller ikke vindsus. Hvis man ikke har nået at ribbe basilikum for alle bladene sidst i august, flyttes de her tilbage til drivhuset igen. Glem alt om at overvintre basilikum
Den opmærksomme vil have bemærket, at citronmelisse og løvstikke ikke er nævnt ovenfor. De er begge svære at undvære, men de vil gerne have halvskygge, og så er de heller ikke så pyntelige hen på sommeren. Citronmelisse er desuden slem til at sprede sig ved selvsåning. Dem vil jeg placere under et lyst træ eller busk i en afkrog af haven.
Tilplantning og pasning:
Sæt krydderurterne i en let, sandblandet og god muldjord. En let sandblandet jord er den bedste vinterforsikring for urter som fransk estragon og timian. Evt. kan man hæve bedet 10-15 cm, så vandet siver væk fra de øverste rødder om vinteren, hvor tung, bundfrossen jord let tager livet af disse urter. Bland ekstra med sand i jorden til timian og lavendel, og husk at salvie, purløg, kinaløg, lavendel og til dels vintersar gerne vil have kalk. Jeg har bragt de pågældende urter vel gennem vinteren i de sidste mange år takket være et lettere hævet bed og den rette jordblanding + lidt vinterdække til estragon og timian. Flere af de her nævnte krydderurter fås i flere sorter. Følgende sorter anbefales: Lavendel: Lavandula augustifolia ’Hidcote blue’. Oregano: Origanum vulgare ’Compactum’. Salvie: Salvia officinalis ’Purpurascens’. Voldtimian: Calaminthe nepeta ssp. nepeta. Timian: Thymus vulgaris.
Maj måned vil være en god tid at anlægge og tilplante et sådant krydderurtebed.
Placering:
Har man en stor flisebelagt terrasse, kan man skabe rum på terrassen ved at tage grupper af fliser op og lave krydderurtebede i hullerne. Husk at tage sand og underliggende grus op og lav den rette jordblanding for krydderurterne.
Det enkleste er at anlægge terrassebedet som kant til terrassen.
Krydderurter i krukker
At placere sine krydderurter i krukker kan være en smuk løsning. Man skal blot huske, at krukker skal vandes, også i regnperioder. Der er mere pasning med krukker, og under ferie skal man have andre til at passe dem. Endelig skal krukkerne stå beskyttet om vinteren, hvis krydderurterne skal overleve en længere periode med frost. (ab).
Fordelene med krukker er, at man kan plante de enkelte krukker til med krydderurter, der klæder hinanden, og man kan lave den korrekte jordblanding til de pågældende planter. Og så kan man have krukkerne til at stå og pynte på terrassen, sprede duft og være tæt på køkken og grill.
Andre fordele er, at krukkerne er flytbare. Så krukken med basilikum kan blive i drivhuset indtil sommeren rigtig melder sig, hvor den så kan flyttes ud på terrassen.
En krydderurt som mynte kan man styre i en krukke. Den er meget aggressiv i sin vækst, og umulig at styre i et bed. Sæt aldrig mynter sammen med andre krydderurter i en krukke, da de infiltrerer disse, udkonkurrerer dem og til sidst overtager hele krukken.
Følgende krydderurter er velegnet til krukker: Oregano, timian, fransk estragon, mynte, basilikum, rosmarin, citronverbena. De to sidste skal stå koldt, men frostfrit og lyst om vinteren,. Den varmekrævende basilikum sås hvert forår, dyrkes som enårig, og bør stå i drivhuset frem til juli. Maj måned er en god tid at tilplante krukkerne.
Andre flerårige krydderurter som purløg, kinaløg og citronmelisse man man også sagtens have i krukke.
Der er ikke noget i vejen for at dyrke de 1-2 årige krydderurter i krukker. Der tænkes her på: persille, sommersar, dild, kørvel, rucola og koriander. Har man en køkkenhave, vil det dog være at foretrække at have disse urter dér.
Forslag til krukker
– idet de 1-2 årige her er henvist til køkkenhaven (ellers må man have 1-2 krukker ekstra til disse).
Krukke 1: Salvie (f.eks. Salvia off. ‘Purpurrascens’), kinaløg eller purløg, timian (f.eks. Thymus vulgaris) + evt en gulbladet citrontimian. God muldjord. Alle planter vil gerne have lidt kalk.
Krukke 2: Fransk esdragon, oregano (f.eks både en Origanum vulg. ‘Compactum’ og en Origanum var. aureum) + evt en anisisop, Agastache foeniculum. Sandblandet muldjord.
Krukke 3: Mynte (f.eks grønmynte, der har den reneste myntesmag). For skønheden skyld kan man også i samme krukke plante en brogetbladet æblemynte, eller ananasmynte, som den også kaldes. Almindelig muldjord.
Krukke 4: Basilikum (f. eks Storbladet basilicum, Ocimum basilikum ‘ Genovese’). God velgødet muldjord.
Hertil kan evt. komme citronmelisse, rosmarin og citronverbena, som jeg vil anbefale at sætte i hver sin krukke.
Copyright Holstebro Urtehave