– Hoved menu
– Kategori oversigt

Gode råd for indsamling

Indsamling af spiselige blomster
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er vigtigt, at man kender den plante, som man samler ind for at spise den. For ligesom ved svampene er der ved planter både giftige og spiselige. Man skulle jo nødigt gå i skoven og hente ramsløgblade og så komme hjem med giftige liljekonvalblade. Faktisk er der rigtig mange giftige planter og blomster både i naturen og i vore haver, så et meget vigtigt princip er: Vær sikker på, at du kender den blomst, du vil samle.

Et andet princip er, når man henter planter i naturen eller på marker. Vær sikker på, at der ikke er sprøjtet med gift på stedet.

Et tredie princip: spis aldrig blomster fra buketter købt ved blomsterhandleren. Blomster fra gartnerier er nemlig ofte sprøjtet med gift.

Det bedste tidspunkt for indsamling af spiselige blomster er først på dagen efter at morgenduggen er væk, da er blomster mest friske. Men det er sjældent der, jeg indsamler blomsterne, for det er som regel ikke på det tidspunkt, jeg står og skal bruge dem. Det er som regel, når jeg laver en salat til aftensmaden. Og hvis blomsterne ovenpå skal se friske ud, når vi skal spise dem, så er det jo vigtigt, at de ikke ligger og bliver slatne, inden de lægges på salaten. Så indsamlingen foregår derfor som regel på den måde, at  når jeg er klar til at pynte maden, så springer jeg ud i haven og henter de blomster jeg skal bruge. Jeg tager de smukkeste og friskeste blomster jeg kan finde, gerne netop i udspring. Det skal være helt uspolerede blomster. Jeg kikker efter at der ikke sidder insekter og gemmer sig inde i blomsten. Jeg piller evt. stilke og grønne blade (også grønne bægerblade) af, så der kun er selve blomsten tilbage. Jeg skyller forsigtigt blomsterne, ryster forsigtigt vandet af, lægger blomsterne på køkkenrullepapir og går igang med at pynte maden. Nogle blomster er så sarte, at de ikke tåler at blive skyllet, så undlader jeg det, f.eks. hjulkroneblomster.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a reply