– Hoved menu
– Kategori oversigt

Tove & Anders Bech

Indehavere af Holstebro Urtehave

Læs

Tove & Anders Bech

Indehavere af Holstebro Urtehave

Læs

Om os

Vi – Tove og Anders Bech – takker dig, fordi du besøger Holstebro Urtehave på nettet. (Det er der forøvrigt mange, der gør: 1/1-2023 passerede vi  1.750.000 besøg og over 19,3 millioner hits. I året 2022 har vi gennemsnitligt haft 475 besøg pr. dag. Og på den dag, hvor der var mest trafik på vores hjemmeside, fik vi 1418 besøg).

Vores have er en parcelhushave. Den ligger i kvarteret “Vængerne” i den vestlige del af Holstebro. Haven vender mod syd og ligger op til Storå-dalen.

Havemæssigt går vi mest op i urter. Vi har i 40 år haft en selvforsynende spisehave, og gennem de seneste 20 år har der hvert år været ca. 450 forskellige spiselige afgrøder (sorter) i haven, heraf 175 forskellige krydderurter. Vi har bortset fra kartofler og gulerødder været selvforsynende i krydderurter, grønsager og frugt. Vi vægter biodiversitet (mangfoldighed), nordiske urter (afgrøder der passer perfekt til klimaet her), og årstidens afgrøder. Der skal være noget spiseligt fra haven til hver eneste dag i året. Hver dag i året skal vi kunne hente 10 forskellige spiselige afgrøder fra haven – uanset om det er i juli eller i januar.
Fra 2022, hvor vi begge er kommet op i 80’erne, har vi skåret lidt ned på køkkenhavearealet. Så vi har nu kun 350 forskellige spiselige afgrøder, og vi er nu knap nok selvforsynende.

For nogen lyder Holstebro Urtehave som et firma. Det er først og fremmest en almindelig have, som væsentligt drives ud fra en interesse for urter, økologi, sundhed og ikke mindst for at kreere et godt måltid lavet af årstidens friske urter netop hentet ind fra haven.

Vi dyrker altså ikke med henblik på at sælge.

Det eneste vi har “solgt” er foredrag, idet vi har holdt 265 haveforedrag, siden vi gik på pension i 2003. Men  d. 4. okt. 2017 holdt vi det sidste haveforedrag som en afskedsreception her i Holstebro. Der kom 150 og hørte ‘Nordisk spisehave – fra videnskab til praksis’. Det har været en stor fornøjelse at rejse landet rundt med haveforedrag om økologi og spisehave. I 2022 fik vi lidt flere foredrag, da jeg havde skrevet en artikel ‘ Selvforsyning baseret på forskning om sund mad’. Den kastede lidt flere haveforedrag af sig, så vi nu er oppe på at have holdt 270 haveforedrag.
Vi har også haft kurser, optrådt med workshops o. lign. på plantecentre, haveudstillinger, turistarrangementer og byfester. Og vi har  fungeret som konsulenter ved anlæg af krydderurtehaver, og har faktisk også anlagt enkelte, bl.a. en urtehave med 70 forskellige urter ved et hotel. Desuden skriver vi haveartikler.
Vi har også i nogle år formidlet økologiske frø især af gamle sorter, specielle løg, spiselige knolde mm. men det er vi også stoppet med. Vi avler dog stadig frø af gamle sorter af grønsager og krydderurter, men formidler dem fremover kun via foreningen ‘Frøsamlerne’.
Endelig har vi lidt salg af krydderurter og spiselige blomster til en gourmetrestaurant.

De styrende værdier i vor have er: Det nyttige – Det økologiske – Det naturlige – Det æstetiske.

Det nyttige: Vi er selvforsynende med grønsager, krydderurter og frugt. Vi tager også selv mange frø, og er med i foreningen Frøsamlerne. Vi er her adoptant for flere gamle sorter, og har ansvaret for at disse gener videreføres. Vi er “græsrods-genbank”. Vi komposterer alt det haveaffald og køkkenaffald, der kan komposteres. Med den megen kompost har vi gennem årene oparbejdet et tykt muldlag i haven. Vi opfatter ikke nytteprincippet som noget kedeligt. Tværtimod synes vi det er både sjovt og udfordrende at dyrke alskens spiselige afgrøder på den sundeste og bedste måde.

Det økologiske: Køkkenhaven har været drevet økologisk siden 1975. I 1993 kom drivhusene (i dag har vi kun et drivhus) med og siden 1995 har hele haven – og potteplanterne for den sags skyld – været dyrket økologisk. Vi har foretaget en del eksperimenter indenfor økologien, så vi har efterhånden en masse “fif” til at snyde skadedyr m.v. Vi synes, det går rigtig godt med at dyrke økologisk, og kunne ikke tænke os andet.

Det naturlige: Vor have er kultur, dyrket. Det kommer vi ikke udenom. Men vi ligger lige ud til en meget skøn natur: Storådal med skrænter, eng og skove. Og vi må ikke stikke for meget af i forhold til dette. Derfor prøver vi at skabe et natur-præg på trods af vor interesse for blomster, rododendron, stauder og klematis (vi har 50 forskellige klematis). Det sker ved at have bunddække overalt mellem buske og træer (vi har ingen bar jord overhovedet), ved at give staudehaven naturpræg, ved at lade mange selvsåede planter blive stående og ved især at have “naturlige” staudere og undgå de “prangende”. Ved at have natur-roser og vilde roser i stedet for buketroser osv. Vi har ingen cementfliser eller plastic i haven.

Det æstetiske: Det æstetiske har vi især kæmpet med i køkkenhaven. Det er jo en have og skal ikke ligne et gartneri. Vi har prøvet meget forskelligt, men det er endt med, at køkkenhaven er opdelt i 7 bede i forskellige former med lærkestammer som afgrænsning og stier imellem med træflis på. Via de 7 bede sikrer vi et sædskifte, men har alligevel stor mangfoldighed indenfor det enkelte bed med både grønsager, en- og toårige krydderurter, grøngødningsplanter og spiselige blomster. Vor køkkenhave planlægges som en “potager”. En ”potager” er en dekorativt designet køkkenhave, hvor man blander planterne bl.a. ud fra en æstetisk synsvinkel. Udfordringen består i både at holde fast i selvforsyningen hen over hele året og de urter som vi bedst kan lide – samtidig med at hvert bed også fremstår dekorativt.

Vi håber du kan få udbytte af at besøge vor have her på nettet. Hjemmesiden er under stadig udvikling, og har fra januar 2015 fået nyt lay-out. Vi håber at finde tiden til fortsat at udvikle siden, selv om vi anser arbejdet ude i haven som vigtigere end computerarbejdet.

Vi har en ambition om, at vor hjemmeside skal blive den bedste danske hjemmeside, hvad angår krydderurter. Samt blive en hjemmeside, som spisehave-elskere kan få megen glæde af. Med blog-siden håber vi at kunne aktualisere spisehave-udviklingen og udviklingen af den nordiske køkkenhave/spisehave.

Holstebro Urtehave

En spisehave med 450 forskellige spiselige afgrøder

Holstebro Urtehave

En spisehave med 450 forskellige spiselige afgrøder