Persille -Petroselinum crispum
Persille er om nogen danskernes krydderurt. Hvad skulle man gøre uden persille som drys på kartofler og på agurkesalaten, – og uden persille i sovsen til rødspætten, – og uden til fyld i kyllingen, i svinehjerter osv. (ab)
Sorter: Der findes to sorter, kruspersille (Petroselium crispum) og glatbladet persille (Petroselium crispum convar. crispum). Persille er en toårig plante, der hurtigt går i blomst og frø det andet år. Derfor skal persille sås hvert år.
Dyrkning: Persille sås fra frø. Frøene er længe om at spire, derfor kan det være en fordel at lægge frøene i lunkent vand 24 timer før såning. Sås i en rille i begyndelse af maj måned. Så evt et radisfrø pr. halve meter i rækken. Så bliver rækken markeret, og man bemærker de små persille-kimplanter, når de endelig kommer frem. Allerbedst er det måske at så persille om efteråret. Så er spiringen stensikker tidligt førstkommende forår. Gulerodsfluen vil gerne lægge sine æg ved persillens rødder. Larver kravler rundt indeni persillens rod og spiser den indefra med det resultat, at persillen får gule og visne blade og til sidst går ud. Læg derfor græsafklip, savssmuld eller lignende tæt omkring persilleplanterne (se billedet), så fluen ikke kan komme til at lægge sine æg helt nede ved roden.
Historie: Persillen stammer fra Middelhavsområdet. Den blev dyrket af romerne som lægeplante. Den vandt tidligt indpas i Danmark. Harpestræng (omkr. 1300) nævner den. I 1500-tallet nævnes den ofte som torveplante og midt i 1600-tallet er den nævnt som haveplante og fra 1800 en alm. plante i køkkenhaverne. Også dengang kendte man til persillefrøenes lange spiringstid, og man sagde, at “de skulle tre gange til helvede inden de kom op af jorden”.
Medicin: Persille indeholder A og C-vitamin, karotin og jern. Bladene er vanddrivende, og tygges de, fjerner de dårlig ånde.
Madlavning: Persille bruges som grønt drys (og pynt) til kartofler, agurkesalat og smørebrød. Blandes i saucer, salater og supper. Bruges som fyld i svinehjerter og rullesteg. Kan holde sig i nedfrosset stand. I det almindelige køkken bruges kruspersillen mest. Mange kokke sværger til den glatbladede persille.
Foto: Persille er 2-årig og blomstrer her andet år. Bemærk svirrefluerne. Blomstrende persille tiltrækker nytteinsekter til haven.
Lad den derfor stå til den har afblomtret.