Asparges – Asparagus officinalis
Jeg husker, at min far i 1950’erne dyrkede hvide asparges. I det tidlige forår, når aspargesen var ved at titte frem, så kastede han en jordvold op over aspargesrækken. Den var 30-40 cm høj og formet og glattet med skovlen. Skudene voksede nu uden lys op gennem jordvolden (og var derfor hvide). Når skudspidsen tittede frem eller lavede en lille bule på den glatte jordvold, skar han skuddet under jorden med en aspargeskniv og fik et ca. 20-25 cm langt hvidt asparges-skud op.
Disse hvide aparges blev altid skåret tidlig om morgenen, så skuddet ikke fik lys og blev grøn på spidsen. Jeg husker, at jeg som barn gik med en kurv, da min far skulle have begge hænder fri, en til at holde kniven med og en til at trække det afskårne skud op med. Og jeg stod nær ham med kurven, der til sidst blev helt fuld. Det foregik tidligt om morgenen inden jeg skulle i skole, og jeg husker aspargeshøsten som noget helt særligt med den lave sol og en koncentreret far, der ydmygt og glad tryllede de fine asparges op af jorden.
Dette har dog ikke fået mig til at dyrke hvide asparges. Det er meget nemmere at dyrke grønne aparges, og egentlig synes jeg også de smager bedre og er finere i maden – i hvert fald i en salat. Endelig indeholder grønne asparges flere vitaminer.
Derfor handler nedenstående om grønne asparges. Det er den samme plante der bruges til hvide og grønne aparges.
Dyrkning: Man kan købe planter eller man kan selv lave asparges-planter ved at så dem fra frø. Frøplanter skal være fem år, inden man kan høste af dem. Købte planter skal stå i tre år, inden høsten kan starte. Den lange ventetid får de fleste til at plante købte planter fra planteskolen.
Asparges gror bedst i en sandet muldjord fri for sten og hård ler, der vil hindre de spæde skud i at gro op gennem jorden. Rens for sten og tilfør jorden kompost og dyregødning. Er din jord leret så tilfør jorden ca. 5 cm.
Plantning sker bedst sidst i april. Aspargesplanten ligner nærmest en blæksprutte med spiren i midten og rødderne bredt ud til alle sider som “blækspruttearme”. Grav en 6-7 cm dyb rende og lige så bred som aspargesplanten, når rødderne er bredt ud til alle sider. Placér planterne i renden med topspiren opad og rødderne spredt ud til alle sider. Ca. 40 cm mellem hver plante. Og dæk så planterne med den opgravede jord, så der ligger ca. 5 cm over spidsen af rodstokken. Første sommer skal der vandes så jorden ikke tørrer ud, men ellers er der ikke meget arbejde med asparges, bortset fra at de får lidt økologisk gødning først i marts og der spredes lidt kompost på dem efter sidste skæring i juni.
Tredie år efter plantningen kan man høste lidt asparges men ikke længere end til 1. juni. Fra fjerde år kan man høste til Sankt Hans. Efter Sankt Hans skal aparges’en have fred og vokse op med sine meterhøje stængler og samle næring til rødderne til næste års høst. Støt stænglerne med stolper og tråde imellem.
Og glæd dig til næste forår. Omkring 1. maj kan du igen høste havens første og bedste grønsag!
Jeg ved ikke hvilken sort vi har. Jeg gik bare på planteskolen for mange år siden og købte 10 aparges-planter til dyrkning af grønne asparges. Der var ikke sortsnavn på. Hvis det havde været i dag, ville jeg have købt den “bedste” sort – f.ex. Mary Washington.