Pære – Pyrus communis
Man ævler ikke, hvis man har pære!
Ja, pære kan være flere forskellige ting. Ja, faktisk 4 væsentlige ting. Pæren (hovedet) skal helst være i orden. Og lys i (el)pæren skal der også være. (Heste)pærer var et must i de år, hvor jeg startede køkkenhaven op og skulle have skabt en god muldjord. Og (frugten) pære, som det her handler om, vil jeg helst ikke undvære i haven. Men først dette minde fra min barndom:
I mine forældres gartneri var der 2 ha. frugtplantage, men alle frugterne her var æbler. Det betød ikke, at vi ikke havde pæretræer, for i haven havde vi 10 pæretræer. De 5 af dem stod som en allé langs med indkørslen til gartneriet. De to første træer i denne allé var af sorten ‘Colorée de Juillet’, der modner først i august, lige dér hvor skolen starter op efter sommerferien. Jeg husker min fars bemærkning: “Spis endelig løs af de pærer, for om 14 dage er de melede og så er de ikke værd at spise” – så vi spiste løs, mens de var friske og saftige. Når vi cyklede i skole stoppede vi ud for pæretræet og fyldte lommer og taske. Dem i lommerne blev spist på vej til skole, og dem i tasken delte vi ud af til klassekammerater. Det var noget, der gav anerkendelse!
Så da jeg selv fik have blev der selvfølgelig plantet et Colorée de Juillet-pæretræ i haven. Vores børn skulle have de samme oplevelser med frugt i haven, som jeg havde haft.
Dyrkning: Det er generelt lige så let at dyrke pære som æble. Alligevel er der meget få pæretræer i haverne, mens der er æbletræer i rigtig mange haver. Det er klart at man som økolog ikke gift-sprøjter sine frugttræer, men derfor kan man jo godt sprøjte. Jeg vintersprøjter således med parafinolie (se på æblesiden, hvordan det gøres).
Foto: Conference-pære
Pære blomstrer før æble. Det betyder, at pære oftere udsættes for frost under blomstringen – og dermed også risikerer at få år med ringe frugtsætning. Ingen pærer er selvbestøvende. Det betyder, at man er nødt til at have 2 forskellige sorter af pære i haven, hvis naboen ikke har et pæretræ. Hvis man planlægger med bestøvning fra naboens pæretræ, må man vælge en anden sort, end den naboen har. Læs under sorter mere om bestøvning.
Sorter: Colorée de Juillet (modner ultimo juli/primo aug., også velegnet i Vest-Danmark, Conference (moden ultimo sept-dec, meget sund, nok den sundeste og bedste pæresort, når man ikke vil sprøjte), Herrepære (moden sept-nov, let dyrkelig, god spisekvalitet), Clara Frijs (modner i sept., smagsmæssigt nok den bedste af alle pærer, men den kan have en tendens til kun at bære hver andet år). Grev Molkte (gammel og kendt sort, meget saftig, men den bestøver ikke andre pæresorter).
Husk at hvis man vælger Grev Molkte eller Gråpære er man nødt til at have tre forskellige pæretræer i nærheden af hinanden, da disse to sorter ikke bestøver andre pærer, og heller ikke bestøver hinanden.