Æble – Malus domestica
Foto: Æblesorten Rød Aroma
Jeg har urtrolig mange æble-erindringer fra min barndom. Mine forældre havde i deres gartneri en 2 ha. æbleplantage,og jeg husker, hvordan jeg i hele efterårsferien kravlede i æbletræerne og hjalp med at plukke æbler. Det var jeg yderst tilfreds med, for mine kammerater blev sendt i kartoflerne, og det var da meget sjovere at kravle rundt i æbletræer, end at kravle på jorden og samle kartofler sammen, række op og række ned. I uge 42 var mange af æblesorterne plukket, ja nogen var solgt og spist forlængst. Men i hvert fald 4 sorter var ikke plukket endnu. ‘Ildrød Pigeon’, skulle hænge så længe som muligt for at blive helt rød,men nu kunne det bestemt ikke hænge længere og blev plukket først. Så var der ‘Belle de Boskoop’, ‘Bramley Seedling’ og ‘Bodil Nedergaard’, de hang stadig fast i stilken, men de blev altid plukket i efterårsferien. Jeg sad mest oppe i ‘Belle de Boskoop’ træerne, for de var meget kraftige og de bedste, flotteste og mest røde æbler sad oppe i de øverste grene. Dem kunne mine forældre ikke nå fra stigerne, så der blev jeg sendt op med en stofpose hængende på brystet. Det var virkeligt noget der passede mig. Det var jo ikke arbejde – det var leg. Og i mine forældres kaffepause løb jeg hen til ‘Cox Pomona’-træet, den havde vi kun ét træ af, og nedfaldsæblerne her var modne i efterårsferien. Jeg husker det som et rigtig godt og saftigt æble, men siden har jeg ikke set det – jo på pometet i Tåstrup, hvor jeg også med glæde gensmagte det.
Dyrkning: Der er vanskelige æblesorter, men undgår man dem, er det ingen sag at dyrke æbler i haven. Ja, egentlig er det det eneste rigtige, for træer vil man jo alligevel have i sin have, og frugttræer er som oftest skulpturelt flotte. I maj er de fulde af blomster og gennem sommer og efterår står de med frugt i alskens farver. Vi har 14 frugttræer i vores parcelhushave og 10 af dem er æbletræer. Vi plukker gennemsnitligt 500 pund frugt og bær pr. år, og er selvforsynende. Det starter med jordbær i juni og slutter med de sidste Belle de Boskoop æbler ultimo april. Til den resterende tid (1. maj til Sct. Hans) har vi som regel stadig bær i fryseren. Vi har utrolig megen glæde af vores frugt og bær-avl
Jeg skrev ovenfor, at man skal undgå vanskelige sorter. Men det er måske nemmere sagt end gjort. I hvert fald har jeg selv måttet fælde 4 æbletræer, som blev så fyldt med frugttræskræft, at de ikke var værd at satse videre på. Det var sorterne: Gråsten, Ildrød Pigeon, Ingrid Marie og Lobo. Ildrød Pigeon og Ingrid Marie nåede dog at bære en hel del frugt i nogle år, inden jeg måtte fælde dem, mens jeg slet ikke fik fornøjelse af gråsten og Lobo. Disse sorter (og flere med dem) kan tilsyneladende ikke dyrkes uden sprøjtning (eller også har jeg bare været uheldig). Jeg har i de senere år lyttet meget til ejere af økologiske plantager og til deres erfaringer. De æblesorter vi har i dag, går det fint med. Der kan selvfølgelig nogle år være lidt skurv i nogle sorter (f.eks. Rød Ananas), men frugttræskræft ser vi kun i meget ringe omfang og indtil videre har jeg kun set det på grene, som jo bare kan skæres væk. Mine anbefalinger af sunde æblesorter nedenfor baserer sig dels på egne erfaringer, dels på erfaringer fra økologisk frugtavl.
Jeg gøder frugttræerne minimalt, som regel smider jeg bare lidt kompost under træerne. I de første år gødede jeg æbletræerne for meget, men det gav kun en masse tilvækst af grene og blade og meget lidt frugt. Siden har jeg været opmærksom på ikke at overgødske. Hvis et ældre frugttræ går i stå med at sætte årsskud tilfører jeg lidt kalium i form af pilleret kogødning eller lidt træaske.
Beskæring: Jeg beskærer træerne to gange om året. I juni skærer jeg alt vissent væk + hele grene uden frugt dér, hvor træet er tættest, for at skabe luft og lys mellem grenene. Nogle træer forsøger jeg at holde nede i højden. De giver en masse årsskud på toppen. Disse river jeg af. Ved plukningen laver jeg som regel også nogle beskæringer af hele grene for at begrænse træet i højde og i tæthed.
Sprøjtning: Som økolog sprøjter jeg selvfølgelig ikke med gift. Men jeg synes jeg har haft god effekt ud af at vintersprøjte frugttræerne med parafinolie. Parafinolie fås på apoteket, da det af nogen bruges som afføringsmiddel. Da jeg første gang købte en liter, fik jeg at vide, at “det anbefaler vi ikke mere” – farmaceuten var dog helt beroliget, da jeg meddelte, at jeg skulle bruge det til at sprøjte frugttæer med! Jeg blander 100ml=1 dl parafinolie i 5 l vand). Og jeg sprøjter ved vindstille, tørvejr og ved +grader. Om vinteren sidder skadedyrene mest som pupper på grene med et svagt åndedræt, og idet øjeblik hvor de bliver fedtet ind i parafinolie går åndedrættet i stå og puppen dør. Det optimale er at sprøjte 3 gange i løbet af vinteren. Sidste sprøjtning skal være inden udvikling af blomsterknopper. De år, hvor jeg ikke har vintersprøjtet er der flere æbleviklerlarver i æblerne. Parafinolie virker ikke mod æblebladhveps, der også medvirker til larver i æblerne. Her kan man forsøge sig med limplader i deres flyvesæson og æglægningssæson der falder samtidig med blomstringen. Det allerbedste er måske at have en masse musvit- og mejsekasser i haven, for musvitter og mejser tager en masse af skadedyrene i haven.
Lagring. Vi opbevarer æblerne i luftige kasser, der står på et stativ, som musene ikke kan komme op i. De står ude i frisk luft i carporten. Ved små frostgrader dækker vi med tæpper eller nobbefolie. Ved stærk frost stiller vi kasserne ind i redskabrummet, der er isoleret og normalt frostfrit. Når vi holder dem ude så meget som muligt, er det fordi der her den højeste luftfugtighed. Det betyder, at æblerne ikke tørre ind og bliver runkne. Altså vi opbevarer dem koldt og fugtigt, og undgår at de får frost.
Sorter: Jeg anbefaler følgende sorter til økologisk dyrkning i haver: Discovery (moden aug), James Grieve (moden sept.-okt. og en god bestøversort), Rød Ananas (sept-okt. velsmagede spiseæble, hårdfør sort, men er modtagelig for skurv), Alkmene (sept-okt) Sund og velsmagende, Aroma (okt-dec, velsmagende, et æble vi er meget glade for), Filippa (okt-dec., både spise- og madæble), Holsteiner Cox (okt-dec) meget sund og velsmagende, men dårlig bestøver), Rød Belle de Boskop (dec-mar, sund, bedste madæble). Mange gamle sorter er også meget hårdføre og sunde, f.eks. Bøghs Citron, Bramley Seedling, Møllers Venus og Bodil Nedergård. Husk at et æbletræ skal have en anden æblesort som bestøversort i sin nærhed (indenfor 20 m, altså i egen have, eller hos naboen). Belle de Boskop og Holsteiner Cox er ringe bestøvere, så hvis du har dem, skal der være 2 forskellige æbletræer derudover indenfor 20 m.
Sundhed: “Et æble om dagen holden lægen fra døren”. Æbler er supersunde. De indeholder C-,E-, K-, B1-, B2-, B6-vitaminer, som hjælper immunforsvaret, og desuden mineraler som kalium, jod og zink, der er vigtige for stofskiftet, nervesystemet og musklerne. De indeholder dertil et plantestof, der kan bekæmpe kræftceller. Desuden indeholder æbler kulhydratet pektin, som sænker kolesteroltallet, og som øger mængden af de gode tarmbakterier, der sørger for en god fordøjelse.
Madlavning: Æbler er lige til at spise, ja, i hvert fald spiseæblerne. Men æbler er også utrolig gode i mange forskellige retter. I salater, ovnretter, æbleflæsk, æbleskiver, pandekager, pie, bagte, tærte, æblekage, desserter, grød, kager, gelé, marmelade mm. Til æblemost, saft mm. Endelig kan man også tørre dem til slik.
Fotos herunder: Æbler sættes til tørring i et tørreapparat.