Bladbede -Beta vulgaris var. cigla
Den mest kendte bladbede er sølvbeden, men bladbede fås i flere varianter og farver. Vi har gennem frøavl udviklet vore helt egne farvede bladbeder. Det startede med, at jeg købte alle de sorter af farvede bladbeder, jeg kunne finde. Så jeg fik det år en række med mange farver. Jeg tog de 12 flotteste fra og opbevarede dem i drivhus vinteren over for at plante dem i en gruppe i køkkenhaven til foråret. Bladbede er en to-årig plante, der blomstrer andet år. Her krydsede de så og nye farver opstod. Denne proces har nu stået på igennem 6 år, og der viser sig hvert år nye farver. Her i 2014 havde jeg en med rød-hvidstribede ribber og 2 med ribber der var orange på den ene side og rød på den anden side af ribben. Samt at der var alle farver fra gul over orange til rød og skarlagen på de øvrige. Jeg har selvfølgelig i år taget den rød-hvidstribede og den orange-røde fra. De vil så krydse med 10 andre forskellige farver til næste år ( i 2015), men først i 2016 vil jeg forhåbentligt se nye farve-variationer, som jeg ikke har set før.
Det har virkeligt været sjovt at lege med – og derudover pynter bladbederne op i køkkenhaven – og vi nyder dem i maden – især i en bladbedesalat og i en wok-ret. Virkelig en grønsag, der både er til nytte og til pryd.
I Paris’ parker har jeg set farvede bladbeder stående i blomsterbede.
Fotos. Bemærk de forskelligt farvede ribber i farvet bladbede.
Dyrkning: Sås direkte i køkkenhaven, men ikke for tidligt, da kuldeperiode eller tørke kan få bladbede til at gå i blomst første år. Vent med at så til langt hen i maj. Hvis du er utålmodig kan du forkultivere i drivhus og plante ud i køkkenhaven sidst i maj. Sørg for vande godt ved udplantningen, så væksten ikke går i stå. Uanset om der sås direkte i køkkenhaven, eller der forkultiveres og udplantes, skal der vandes i tørre perioder, da et vækststop let fører til at bladbeden går i blomst i stedet for at udvikle blade. Men hvis du bare husker dette, er det den nemmeste grønsag at dyrke.
Sorter: Udover de farvede bladbeder, er der Sølvbeden ( Beta vulgaris var. cicla ‘White Silver’) og Bladbedespinat el. Evighedsspinat (Beta vulgaris var. cicla ‘Perpetual Spinach’). Af sølvbeden bruges de hvide ribber, f.eks til retten ‘stuvet sølvbede’, mens bladbedespinaten har tynde ribber og grønne blade, her bruges bladene som spinat. Evighedsspinat hedder den nok, fordi den er vinterhårdfør og man kan fortsætte med at tage blade til spinat gennem vinteren og foråret. Evigt gror den ikke. Den er to-årig som de andre bladbeder.
Sundhed: Bladbeder er sunde og har et højt indhold af fibre, jern og vitamin A, B og C. Man skal dog være opmærksom på, at den ligesom spinat og rabarber indeholder oxalsyre. Den har den uheldige egenskab, at den binder kalcium i maden, så vi ikke kan optage den. Man kan neutralisere oxalsyren ved at tilsætte non-oxal ved kogning af bladbeden. Folk der døjer med nyresten bør ikke spise grøntsager, der indeholder oxalsyre uden at oxalsyren er neutraliseret med non-oxal.
Foto: Sølvbede.
Madlavning: Se retter med bladbede under opskrifter.
Foto: Bladbedesalat.