Blomme – Prunus domestica
Jeg har en masse skønne erindringer om blommer tilbage i barndommen. I mit hjem havde vi et helt hegn med blommer. Især husker jeg 4 store Reine Claude træer, 3 gule og en rød. De var altid modne til min fødselsdag, og når jeg havde klassekammeraterne til min fødselsdag, så sad vi det meste af tiden oppe i blommetræerne og spiste os en mavepine til.
Så derfor var det første træ, vi anskaffede os, da vi fik en parcel, en Qullins Reine Claude (gul). Den var lidt længe om at komme i gang med frugtbæringen, men da det først startede, var der masser af blommer hvert år. Desværre kom den i vejen for en tilbygning, så vi har den ikke mere. Men blommer kan man ikke undvære, så heldigvis var der plantet to blommetræer mere på grunden, da Reine Claude-træet måtte fældes.
Så i dag har vi en Opal og en Victoria. De er begge to selvbestøvende. Hvis man kun har plads til et enkelt blommetræ, skal man vælge en selvbestøvende.
Jeg har desværre ikke plads til et tredie blommetræ på grunden. Hvis jeg havde ville jeg vælge en Rivers Early Prolifix (den er også selvbestøvende). Den ville jeg vælge, fordi det er et lille træ, de små blommer modner allerede først i august – før alle andre blommer, og den smager rigtig godt. Samtidig er det et hårdfør træ. Hvorfor ikke vælge en gul Reine Claude, som jeg har så gode minder om – fordi jeg er blevet for gammel til at jeg vil vente på dens frugtbæring.
De to sorter vi har:
Opal: Vi er utrolig glade for vores Opal-træ. Det bærer trofast hvert år en masse blommer, selvfølgelig ikke lige mange hvert år, men altid rigeligt. Somme tider er der afsat så mange blommer, at vi må tynde i dem, mens de er små, for at få tilstrækkelig størrelse på dem. De modner allerede i august. Smagen er i top, søde, saftige, meget velsmagende – måske når det kommer til stykket: den bedste spiseblomme. Vi bruger den også til syltning. Til folk, der kun vil have ét blommetræ i deres have, anbefaler jeg Opal.
Victoria: Den modner knap en måned senere end Opal, altså sidst i august/først i september. Den bliver et større træ, er endnu mere rigtbærende. Og de enkelte blommer bliver også lidt større. Det er en god spiseblomme, men lidt mere vandet i det end de bedste spiseblommer. Små Victoria-blommer er der ingen fornøjelse ved. Så derfor er det ofte en god idé at tynde ud i frugterne, mens de er små, altså hvis de hænger tæt – det gør de som regel på Victoria! Med et Victoria-træ er man sikker på blommehøst hvert eneste år.
Copyright: Holstebro Urtehave