– Hoved menu
– Kategori oversigt

Fennikel

Fennikel – Foeniculum vulgare

Broncefenn.Foto: Broncefennikel

Fennikel er en uundværlig urt i køkkenet, fordi dens anissmag passer så fint til fisk, kylling og nye grønsager. Et fint drys i salaten giver et sus af sommer og ferie syd på.

To sorter: Der findes to sorter – ja, der er flere – men to der især dyrkes i Danmark, nemlig knoldfennikel og broncefennikel. Det er urter som ofte ses og smages i Middelhavslandene, men de klarer sig fint i det danske klima. Broncefennikel klarer fint den danske vinter og står med fine grønne blade tidligt forår. Den er en utrolig flot staude med sine broncefarvede blade i udspring. Den kommer normalt år efter år.

Dyrkning. Begge fennikel vil gerne have sol.

Knoldfennikel: Sås langt hen i juni. Kan sås på værestedet eller forkultiveres i potter i drivhuset. Sås så sent (ofte venter jeg med at så til juli primo (efter de første kartofler). Hvis man sår dem i foråret får kulde og tørke dem til at løbe i stok og de danner ikke den lækre knold. Zefa Fino er en sort der er tilpasset vort klima. Den udtyndes til/ eller udplantes med ca. 20 cm’s afstand. Fra den spirer frem og helt frem til knolden er dannet, skal planten være i konstant vækst. Den må ikke blive tør, for så går den i stok eller danner bare en lille træet og uspiselig knold. Altså vand fennikel i tørre perioder og vær meget opmærksom på planterne lige efter udplantning. Her skal der i starten vandes nogle gange med et par dages mellemrum.

Fennikel, knold 1Foto: Knoldfennikel

 

Broncefennikel: Dyrkes på samme måde. Den danner ikke knold. Her er det de flotte blade, der anvendes. Her kan man sagtens nøjes med en eller to planter. Placer den bagerst i krydderbedet, da den bliver ret høj, og husk at den skal have sol. Den pryder ethvert bed med sine broncefarvede, fjerformede og lette blade.

Historie: Fennikel har været dyrket siden de gamle ægyptere, der omtaler den som lægeplante på deres papyrusruller. Man kan senere se den anvendt mod oppustethed og for at sikre fordøjelsen. I gamle skrifter kan man læse, at den skærper synet i såvel bogstavelig som overført betydning. I Shakespeares Hamlet omtales den som orakelplante. I gamle svenske urtebøger står der, at fennikelvand renser brystet, styrker hjertet, helbreder hoste og lungesot. I mange lande bruges den stadig som brystdråber og i likør.

Madlavning: Knoldfennikel bruges som grønsag. God i fiskesuppe og til sammenkogte retter. Fennikel skæres f.eks. i kvarte og koges i 10 min. Herefter lægges de i et ildfast fad, krydres med citronsaft og overdrysses med parmesanost og gratineres så i ovnen. Serveres som forret. De letkogte kvarter kan også braiseres på en pande blot med citronsaft, salt og peber og være tilbehør til fisk eller kylling. Knoldfennikel-knold såvel som blade er fine snittet i salaten. Kan også røres i urtesmør. Broncefennikel: Her bruges blade i supper og salater. Også god på fisk. Kan give smag til en kryddereddike. Frøene kan sætte smag på brød og hjemmelavet ost. De ny-udsprungne gule blomster kan give anissmag til en is eller dessert – eller bruges som pynt. 

Leave a reply