Gulerod – Daucus carota ssp. sativus
Uhm, en sommergulerod lige trukket op af jorden og nødtørftigt vasket under hanen og så tænderne i den. Jeg husker fra min barndom, når vi gav hesten sådan en frisk gulerod. Den hoppede af glæde og åd toppen med. Smagen er god for mennesker såvel som for heste. Og rasende sundt er gulerødder også for begge parter. Gulerødder er ganske enkelt et stjerneprodukt.
Fotos:Gulerod findes i mange farver: orange, røde, gule, hvide, violet. Brug lidt af paletten.
Dyrkning: Sås sidst i april når jorden er bekvem. Vand i sårenden, inden gulerodsfrøene sås. Så så tyndt som muligt i rækken. Frøene er meget små, og man kommer let til at så for tæt. Udtynding undgår man ikke, men der er jo ingen grund til at frådse med frøene. Dæk frøene med et tyndt lag jord og tryk jorden let med bagsiden af riven, så frøene trykkes ned i det våde jord. Gulerødder er normalt lidt længe om at spire, hvorfor det kan være en god ide at lægge et radisefrø i rækken for hver meter og dermed markere rækken (radisefrø spirer normalt lynhurtigt).
Jeg blander normalt løg og gulerødder i bedet, sådan at jeg sår en række gulerødder, derefter følge to rækker sætløg, så igen en række gulerødder, to rækker løg osv. Løgduften er med til at forvirre gulerodsfluen. Men normalt er denne praksis ikke nok til at holde gulerodsfluen helt væk, hvorfor jeg straks efter udtyndingen af gulerødderne trykke jorden fast om de tilbagestående gulerødder og desuden lægger et jorddække af træsmuld/småt flis eller græsafklip tæt ind til gulerodsrækkerne.
Sorter: Der findes et hav af sorter, især af de orangefarvede gulerødder. Sommergulerødder (orange): Nantes og Bolero F1, vintergulerødder (orange): Rothild, Regulus II, hvide: Belgian White, Gule: Jaune du Doubs, Violet: Purple Haze.
Gulerod er sundt: Gulerødder er et stjerneprodukt, fordi de indeholder vitaminer og antioxydanter (især A-vitamin), mineraler (bl.a. jern, kalium, magnesium), sporstoffer, karotin, pektin, falcarinol.
Godt for kredsløbet: Forebygger blodmangel, sænker kolesteroltal
Godt for fordøjelsen: Forebygger mavesår og tarmkræft (og anden kræft) – (falcarinol modvirker tarmkræft – bemærk at falcarinols forebyggende virkning delvist forsvinder ved kogning – spis derfor også rå gulerødder)
Godt for nervesystemet: Modvirker udbrændthed
Godt for huden: Modvirker betændelser i hud og eksem
Godt for modstandskraft: Styrker immunforsvar
Madlavning: Gulerødder smager godt både frisk og kogt. Giver sødme og farver til maden og anvendes i masser af retter: snacks, supper, salater, saucer, hovedretter: lasagne-tærte-mousse-gratin-wok, ovnstegte retter, samkogt (gullash, occo-buco), desserter, brød, kager, marmelade, juice.
Se retter med gulerod under opskrifter.
Fotos: Gulerods- og løgbedet. (bemærk to rækker løg, en række gulerødder to løg, en gulerødder osv. Bemærk flis/savsmuld omkring gulerodsrækkerne.(første foto t.v.) Den forhindre gulerodsfluen i at lægge æg ved gulerodens rod. På det sidste billede er løgene taget op lagt til tørre og der er sået grøngødning der, hvor løgene stod.
.