Pastinak – Pastinaca savitus
Pastinak blev i ældre tid avlet mere end gulerod og den blev i de tidligste klostre dyrket som en vigtig del af munkenes kost – indtil pastinakken blev tilskrevet erotisk virkning. Herefter forbød paven, at man dyrkede og spiste pastinak på klostrene.Måske derfor har pastinak stadigvæk ry for at styrke sexualdriften.
En pastinakrod og en persillerod ligner hinanden. Hvordan kender man forskel? Jo, ved pastinak sidder bladene i en fordybning. En pastinak har skulder. En pastinak har “nak”. Det har en persillerod ikke, den er nærmest spids i begge ender, og dens blade sidder på den øverste “spids”.
Foto: Den øverste er en pastinak, den nederste en persillerod
Dyrkning: Sås sidst i april el. først i maj i en løs jord, så rødderne har let ved at komme ned. Pastinakfrø har let ved at miste spireevnen, så brug nyindkøbte frø. Rækkeafstand 30-35 cm. Frøene er længe om at spire, så for at markere rækkerne, kan man så et radisefrø for hver meter. Sørg for at holde jorden fugtig under spiringen. Udtynd til en planteafstand i rækkerne på 10-12 cm. Gød ikke for kraftigt, da det kan give en for voldsom bladvækst. Rødderne tåler frost, hvorfor der ingen grund er til at tage rødderne op i efteråret og lægge i kule. Man kan blot lægge lidt blade eller halm over rækkerne i vinterperioden, så man kan komme til at grave op trods frost.
Sundhed: Pastinakker er sunde. De de indeholder antioxidanter og vitamin B2,C og E, og mineraler (bl.a. kalium). Desuden højt indhold af fibre. Indeholder også æteriske olier, mest i form af terpener, som menes at have kræftbekæmpende egenskaber.
Godt for fordøjelsen. Sammen med selleri højeste indhold af fibre. Forebygger tarmkræft
Godt for modstandskraft: Styrker immunforsvar.
Der er dog også et sundhedsmæssigt minus ved pastinak, idet den i visse tilfælde kan udvikle og dermed indeholde toksiner/furocumariner, der mistænkes for ved store mængder at fremkalde kræft. Faren er dog mikroskopisk ved alsidig kost, så man kan rolig spise pastinak, blot det ikke er det eneste man får.
Madlavning: Har været spist siden oldtiden. Smager godt og sødt. Anvendes i mange retter: Snacks, rôsti, supper, salater, saucer, hovedretter: (lasagne-tærte-mousse-gratin-samkogt, ovnstegte rodfrugter). Find retter med pastinak under opskrifter.