Persillerod – Petroselinum crispum var. tuberosum
Foto:Persillerod i køkkenhaven (dens blade ligner glatbladet persille).
Persillerod er en fantastisk gourmet-grønsag, som danskerne har fået smag for igen. Efter at den i nogle år var svær at få fat i, ligger den nu i et hvert supermarked. Den har en frisk, krydret og sødlig smag. Og er en rigtig fin smagsgiver i mange retter – ikke mindst i supper.
Dyrkning: Sås i maj i løs muldjord. Den har som persille en lang spiretid (så et radisefrø for hver meter til at markere rækken). Hold jorden konstant fugtig til frøene er spiret frem. Udtyndes til 5 cm mellem planterne. Tryk jorden fast om planterne efter udtyndingen. Og læg evt. savsmuld, småflis eller græsafklip omkring småplanterne, da gulerodsfluen godt kan finde på at lægge sine æg ved rodhalsen. Husk at persillerod er gødningskrævende (vand gødning ud eller vand med brændnældevand gennem sæsonen. Persillerødderne kules inden nattefrosten kommer under ÷2˚.
Sundhed: Persillerødder er sunde. De indeholder A, B, C- og E-vitamin samt mineralerne: jern, kalium og kalcium. Indeholder også æterisk olie. Desuden et stort indhold af fibre.
Madlavning: Smager rigtig godt både rå, kogt og ovnstegt. Bladene kan også anvendes (f.eks. i suppevisk). Persillerod er en fin smagsgiver. Anvendes i mange retter: Snacks, rôsti, supper, salater, saucer, hovedretter: (lasagne-tærte-mousse-gratin-samkogt, ovnstegte rodfrugter. wok) , i brød. Skær f. ex. fine, tynde skiver af persillerod. Dryb citronsaft på og spis dem rå.
Se retter med persillerod under opskrifter (Rodfrugtsalat/Salater).
Copyright Holstebro Urtehave.