– Hoved menu
– Kategori oversigt

Radise/ræddike

Radise/ræddike – Raphanus sativus var. sativus/Raphanus sativus var. niger 

Radise og ræddike minder meget om hinanden både i udseende og i smag. Blot er radise en forårsgrønsag, mens ræddike er en efterårsgrønsag. Den mest interessante radise er – efter vores mening – skulperadisen, hvor det er frøskulpen, man spiser (se nedenfor).
radiseRadise: Radise er ikke kun en lille rød rund eller lille aflang rød/hvid rodfrugt. Der er mange sorter i rød, hvid, lilla og rød med hvid spids. Radise er en af de første grønsager man kan så i køkkenhaven, for frøene spirer selv ved lave temperaturer. Og de har også en hurtig udvikling, så radise er en af de første grønsager man kan høste i køkkenhaven. Kan allerede først i marts sås i drivhus eller bænk. Radiser sås ca. 1 cm dybt. Rækkeafstand 15 cm i køkkenhaven, i drivhus el. bænk gerne tættere, i rækken udtyndes til 1½-2 cm. I sommermånederne sås et skygget sted, og husk især i sommeren at vande i tørre perioder, for ellers bliver de lettere og hurtigere træede, stærke og går i stok. Så helst ikke senere end primo juli (om efteråret dyrk i stedet ræddiker).

Skulperadise: Som nævnt Skulperadis 3
ovenfor foretrækker vi at dyrke skulperadiser.

Med skulperadiser er det frøskulperne, der spises. De smager helt som radiser. De er grønne, og de pynter vældigt op i salatskålen.

Sidst i marts sår du blot 10 frø (2 og 2) på en række og med 15 cm’s. afstand, og sidst i april sår du igen 10 på samme måde. Hvis alle frøene spirer tyndes, så der kun står én radise pr. 15 cm og i alt 10 radiser. Og du kan plukke frøslulper fra juli og til frosten kommer. Den radise, der giver flest frøskulper er sorten Raphanus sativus L. ’Münchner Bier’.

Denne radise har grove, hvide rodfrugter, men dem lader man blot sidde i jorden og lader planten vokse op og blomstre. Planten bliver ca. 1 m høj. Og efter blomster følger frøskulper, som plukkes og spises direkte eller anvendes på samme måde som radiser, enten friske i salatskålen eller på en omelet, eller stegt i wok’en sammen med andet. Også gode i suppe mv. Frøskulperne er bedst, mens de er små og spæde. Det er bare om at plukke løs, for der udvikles hele tiden nye, og man kan plukke løs lige til frosten kommer i november.

Fordelen ved skulperadiser er, at de ikke bliver angrebet af larver eller snegle. Og skulle der komme larver fra kålfluen i roden, betyder det som regel ingenting. Planten vokser alligevel op og giver en masse frøskulper.

Ræddiker: Ræddiker ligner radiser, men er som regel større og lidt stærkere i smagen. Der findes både røde, hvide og sorte sorter. Ræddiker sås først fra juli. Sås de tidligere løber de i stok. Sådybde 1 cm. Rækkeafstand 30 cm, og 7-10 cm afstand mellem planterne i rækken. Længere udviklingstid end radise.
Japanræddike: Japanræddike, bliver 25–50 cm lange og har 4–7 cm tykke hvide rødder. Sås først fra juli. Sådybde 1 cm, 35 cm rækkeafstand, 10–15 cm afstand mellem planterne i rækken. Udviklingstid 2 måneder.

Der kan ikke kommenteres på dette indlæg.