Rødbede – Beta vulgaris var. vulgaris
Rødbeden er en sund og sygdomsfri køkkenurt, der kun kan lykkes, og da den smager godt og kan serveres på et utal af måder – udover den mest kendte som syltede skiver på leverpostejmadder – ja, så burde den være en sikker grønsag i enhver køkkenhave.
Egentlig burde den ikke hedde RØDbede, for roden kan sagtens have andre farver end rød.
Fotos: Jo, der er de kendte røde rødbeder, både runde og aflange cylindriske, men der er også hvide, gule og bolsjestribede, som er mildere i smagen.
Dyrkning: Hvis du vil lagre rødbederne og bruge dem hen over vinteren, er der ingen grund til at så før ultimo maj/primo juni. Så undgås, at rødbederne vokser sig for store og træede. Men ønsker man at anvende nogen til babyleaves eller som sommergrønsag kan man så en smule omkring 1. maj. Frøene er store og sås med ca. 5 cm’s afstand. Frøene er klynge-frø og hvert frø indeholder faktisk 2-3 frø, så man skal være indstillet på at udtynde. Bladene af dem man tynder fra kan bruges som babyleaves i salater. Jeg har kun 20 cm mellem rækkerne. Grav kompost ned i bedet inden såning. Rødbeder vil gerne have en løs dybmuldet jord. Husk aldrig frisk dyregødning i den jord, hvor der dyrkes rodfrugter. Hvis der kommer en tørkeperiode, er det klogt at vande. Væksten må helst ikke gå i stå.
Foto: Rødbede-bedet i juni måned. Der er lige tyndet.
Foto: Rødbedebedet i god vækst midt sommer. Der er leget med farvede. De tre rækker med helt røde blade er sorten ‘Bulls Blood’. Rækkerne med grønne blade er andre sorter (både røde, gule, hvide og ‘dannebrogs’-stribede sorter).
Sorter: Gode og smukke sorter af rødbede: Røde, runde: Rote Kugel, Pablo, Detroit og Bulls Blood. Den sidste får flotte vinrøde blade, der også er flotte som babyleaves. Rødderne af Bulls Blood bør høstes, inden de bliver for store, da de kan blive træede, hvis de står for længe. Røde aflange: Forono og Kosak. Gule rødbeder: Burpees Golden. Rød-hvid-stribede rødbeder: Chioggia. Hvide: Blankoma og Albina Vereduna,.
Høst og opbevaring: Rødbederne tages op inden den første nattefrost. De tager ikke skade af en enkelt minusgrad, men få dem op inden nattefrosten bliver værre. Toppene vrides af. De må endelig ikke klippes eller skæres af, da rødderne så vil forbløde. Rødderne opbevares køligt men frostfrit i en kule eller i en dertil beregnet flamingo-beholder. Læg lidt sand mellem rødderne, så beholder de bedre spændstigheden.
Foto: Toppen vrides af rødbederne ved optagningen.
Sundhed: Rødbeder er sunde, de indeholder vitaminer (B og C) antioxydanter/flavonoider samt mange mineraler (bl.a. jern, kalium, magnesium, mangan, zink). Desuden betain og folat.
Godt for kredsløbet: Forebygger kredsløbssygdomme. Vigtig for blodproduktionen (folat)
Godt for fordøjelsen: Regulerer mave ph-balance. Forebygger kræft
Godt for lever: Styrker leveren
Godt for modstandskraften: Styrker immunforsvar
Godt for muskler: Styrker konditionen
Madlavning: Smager godt både frisk, kogt og syltede. Giver farver til maden. Anvendes i mange retter: Snacks/chips, rôsti, supper, salater, syltede rødbeder, saucer, hovedretter: (ovnretter, tærter, wok), brød, kager, marmelade, juice (Peberrod den krydderurt, der passer bedst til rødbede. Ingefær i juice).
De gule rødbeder er velegnet til ovnstegte rodfrugter, da de ikke farver de andre rødder i retten. De rød-hvid-stribede er flotte i en rå salat, især hvis man skærer dem i julienne. Både de gule og de stribede er milde i smagen. Og de røde rødbeder kan som sagt bruges til meget andet end til at sylte. Prøv rødbede-suppe, rødbede-mos og såvel rå som kogte rødbeder i en salat. Find retter med rødbede under ‘Opskrifter’.
Foto. ‘Dannabrogs-rødbede-salat pyntet med en skive og hjulkroneblomster.
Copyright: Holstebro Urtehave