Selleri – Apium graveolens
Der findes to ret så forskellige selleri køkkenurter, men samme art. Det er knoldselleri og Bladselleri.
Knoldselleri – Apium graveolens var. repaceum
Dyrkning: Knoldselleri er måske ikke den nemmeste grønsag at dyrke, hvis man insisterer på selv at så de små sellerifrø. Sås sidst i marts indendøre (spirer v. 20-25 grader). Prikles senere (hen i april) (1 i hver potte el. i bakker med 5×5 cm afstand). Holdes stadig i drivhus. Plantes ud i køkkenhaven medio/ultimo maj (30 cm afstand). Hvis det er koldt midt i maj, så vent med udplantningen, da frost og kulde til de små planter kan få dem til at løbe i stok, og de vil så slet ikke danne knold. Jorden skal være velgødet og fugtig ved udplantningen. Husk i det hele taget, at selleri kræver meget næring. Husk at væksten må ikke gå i stå (vand i tørre perioder). Det kan blive nødvendigt med en ekstra gang gødning sidst på sommeren. Hvis man vil undgå den besværlige forkultivering, kan man købe udplantningsplanter på planteskolen.
Knoldselleri tåler op til 4 graders frost. Når det er blevet så koldt, som regel hen i november. graves knoldene op, de tynde trevlede rødder og toppen skæres af og knoldene opbevares frostfrit og køligt i en kule.
Sundhed: Knoldselleri er en sund grønsag. Den indeholder antioxidanter og vitamin A, C, K og B5 samt mange mineraler (bl.a. kalium, kalcium, magnesium, mangan). Desuden højt indhold af fibre.
Godt for kredsløbet: Sænker et for højt blodtryk. Godt for fordøjelsen: Sammen med pastinak den køkkenurt med højeste indhold af fibre. Forebygger tarmkræft. Godt for modstandskraften: Styrker immunforsvar.
Der er dog også et sundhedsmæssigt minus ved knoldselleri, idet den i visse tilfælde kan udvikle og dermed indeholde toksiner/furocumariner, der mistænkes for ved store mængder at fremkalde kræft. Faren er dog mikroskopisk ved alsidig kost, så man kan rolig spise knoldselleri, blot det ikke er det eneste man får.
Madlavning: Der kan laves et hav af retter med knoldselleri, selv om mange kun kender ‘Boller i seller’. Prøv f.ex at anvende selleri i: Snacks, rôsti, supper, salater, saucer, hovedretter: (lasagne-tærte-mousse-gratin-wok-stuvning-samkogt, ovnstegte rodfrugter), Se selleri-retter i Opskrifter.
Bladselleri – Apium graveolens var. dulce
Bladselleri kaldes også blegselleri. Førhen dækkede man bladstilkene ved at binde papir omkring, men i dag fås sorter, der har ret blege stilke.
Bladselleri har haft ry for at have en ophidsende duft, og nogen har brugt det som elskovsmiddel.
Dyrkning: Frøene er meget små og skal derfor ved såning kun dækkes af et meget tyndt lag sandblandet jord. Jeg sår først i maj. Jeg forkultiverer altid i drivhuset, men ikke for tidligt, for bladselleri vil gerne have varme og vi må gerne være nået hen i juni, evt. først i juli, inden de plantes ud i haven. På den måde kan bladselleri også afløse en tidlig kultur, f.eks. tidlige kartofler. Jeg planter ret tæt, så planterne kommer til at skygge for hinanden og derved udvikle blege stilke.
Fotos: 1)Bladselleri prikles. 2) Selleriplanter vokser til i drivhuset. Venter på at de tidlige kartofler er spist. Bladselleri plantes ud i køkkenhaven medio juni efter de tidlige kartofler.