Vårsalat/feldsalat – Valerianella locusta
Vårsalat kaldes også feldsalat, vintersalat, tandfri vårsalat eller forårssalat. Den dyrkes fra efterår til forår. Er der når man mangler andet salat, let at dyrke og smager godt.
Dyrkning: Sås sidst i august/september på friland. Vil gerne have en kalkrig, ikke for fugtig muldjord. Den tåler frost og i milde vintre, kan man tage af den hele vinteren frem til den går i blomst hen på foråret. Måske allerbedst at så den under glas primo oktober. Under glas drukner den ikke i væde. Her kan man høste af den gennem hele vinteren. Så også et hold tidligt forår i køkkenhaven. Evt. kan man så i drivhus primo marts og plante ud allerede ultimo marts. Og man vil inden 1. maj have salathoveder.
Foto: Feldsalat fotograferet i køkkenhaven midt i maj. Til venstre en række sået i efteråret og overvintret i haven (vi har taget af det i vinterens løb) – nu ved at gå i blomst. Til højre en række sået tidlig forår og her klar til brug.
Madlavning: Feldsalat har en mild mynteagtig og nøddeagtig smag. Den har lidt fedtede blade og skal derfor skylles grundigt, hvis der er jord på bladene. Den er fin at blande med andet grøn salat og med kørvel som ofte er fremme samtidigt. Bland den i alskens salater, når den er der. Det pynter med de grønne små blade i vinterens salater. Smager også godt sammen med frugt (æble eller pære) eller med fetaost.