Hindbær – Rubus idaeus
I min barndom har jeg plukket store mængder af jordbær og hindbær. I mine forældres gartneri dyrkede vi 2. tdr.land med jordbær og nok 1 tdr.land med hindbær. Vi børn fik 10 øre for hvert pund vi plukkede. Det er jo langt hurtigere at plukke et pund jordbær end at plukke et pund hindbær. Til gengæld kunne man gå oprejst, når man plukkede hindbær. Vi måtte jo gerne spise af bærrene, mens vi plukkede, men det handlede jo også om at tjene penge, så de fleste bær røg selvfølgelig i bakkerne. Men jeg har altid været vild med at spise de to bær, nok mest vild med de friske jordbær, men når bærrene bliver lavet til grød eller marmelade, har jeg dog altid foretrukket hindbær.
Det er og bliver ren luksus at spise hindbær.
I vores have i dag har vi blot dyrket specielle hindbær (lidt sorte, gule og sene hindbær). Men det skyldes måske også, at der er en masse skovhindbær i vores nær-natur. Det er på samme måde med brombær – hvorfor lade dem fylde i haven, når man bare kan gå ud i naturen og plukke dem, man har brug for.
Sorter. I mine forældres gartneri dyrkede vi sorten Preussen. Den fås stadig, men af de tidlige sorter anbefales i dag Glen Prosen eller Algonquin. Vi har som sagt kun dyrket de sene sorter. Her anbefaler jeg Polka (røde bær) og Fallgold (gule bær).. Vi har desuden en hindbær med sorte bær.
Dyrkning: Dyrkes i en god muldjord. Under udvikling af bærrene, må planterne ikke tørste, så i den periode skal der vandes, hvis jorden bliver tør. Hindbær sætter hvert år nye skud. De må på en eller anden måde støttes, f.eks. med en ståltråd på hver side af rækken.
Hindbær skal hvert år beskæres. Sommerhindbærene, der bærer modne bær i juli, her skæres de grene, der har båret, væk helt nede ved jorden umiddelbart efter at hindbærene er plukket. Det er ofte en god idé at brænde de bortskårne gamle skud, for at undgå at de bringer skimmelsmitte videre til det næste år. I løbet af sommeren vokser der nye skud frem til næste års bæring.
Det er anderledes med efterårs-hindbærene, der bærer hindbær på et-års skud, og her plukker man bær fra august og helt frem til oktober-november. Her skæres alle skudene væk 5 cm over jorden omkring primo december, når de sidste bær er plukket. Næste års bæring kommer på de skud, der vokser frem fra april.
Mad: Hindbær bruges til grød, marmelade og saft. Er rigtig fine i desserter, f.eks. i en Trifli eller som pynt på en lagkage el. andet.
Der kan ikke kommenteres på dette indlæg.