Lavandula augustifolia
Lavendel er en stedsegrøn halvbusk, der først og fremmest dyrkes for sin skønhed og sin duft. Men den bruges også som krydderurt, til medicin og ikke mindst i parfume.
I haven plantes den ofte sammen med roser, som på billedet nedenfor.
Oprindelse: : Lavendel stammer fra Middelhavslandene, hvor den stadig vokser vildt. Lavendel har været lægeplante til alle tider og blev i oldtidens Egypten brugt til balsamering.
Dyrkning: Lavendel kan sås ved frø, men ønsker man de rene hydrider, bør man stiklingeformere, hvilket ofte lykkes nemt. Lavendel skal stå solrigt og i en sanblandet,, kalkholdig jord. Lavendel skæres kraftig tilbage sidst i april eller først i maj. Lavendel tiltrækker sommerfugle og bier til haven, mens den frastøder lus.
Sorter: De mest almindelige og hårdføre i Danmark er 3 Lavandula augustifolia-typer. 1) Lavandula aug. ‘Hidcote Blue’ har meget mørklilla blomster. 2) Lavandula aug. ‘Munstead’ har en lysere lavendelblå farve og er knap så høj. Lavendula aug. ‘Rosea‘ har rosaviolette blomster.
Anvendelse: Man kan tørre lavendelbuketter ved at lade dem hænge med blomsterne nedad i nogle dage. Og derefter sætte dem i en vase uden vand til duft i badeværelse eller stue. Man kan også sy de tørrede lavendelblomster ind i poser og bruge dem som duftposer i tøjskuffer.
Man kan udtrække de duftende æteriske olier ved at hælde kogende vand på lavendelblomster og blade og bruge vandet til fodbad eller i badekarret.
Madlavning: Tørrede lavendelblomster indgår i blandingskrydderiet Herbes de Provence. Man kan pynte kager med lavendelblomster eller komme dem i en lemonade. Man kan også fryse blomster ned i isterninger og bruge dem i drinks. Og man kan gnide lammekøllen med lavendel.
Der kan ikke kommenteres på dette indlæg.