Rabarber – Rheum rhabarbarum
Intet er nemmere at dyrke end rabarber. Intet (næsten intet) er skønnere end forårets første rabarberkage – allerede i april.
Rabarber gror i al slags havejord. Er nemme at dyrke.
Rabarberkvarteret er blevet et synonym for et område med tæt, fattigt og dårligt byggeri med store sociale problemer. (Udtrykket opstod egentligt på Nørrebro sidst i 1800-tallet, hvor der her var en masse slum og samtidig en del gartnerier, der bl. a. dyrkede en masse rabarber. Men i dag regnes rabarber ikke for fattigmands-kost. Tværtimod må man sige, at mange gourmetrestauranter serverer mange retter, især desserter, med rabarber. Rabarber passer eminent til det nordiske køkken. Jo, Rabarber er blevet til en fin spise.
Eneste problem ved rabarber er, at de indeholder oxalsyre.
Anskaf derfor de sorter, der har det laveste indhold af oxalsyre, og af hensyn til rettens udseende, anskaf de sorter, der har de rødeste stilke.
Gode sorter:.Tidlig sort: Victorie (middel indhold af oxalsyre, god smag). Middeltidlig sorter: Rosenhagen og Elmblitz (de to sorter der har lavest indhold af oxalsyre, Rosenhagen har en rigtig god smag, mens Elmblitz kan virke ret så syrlig. Sene sorter: Spangsbjerg, Vinrabarber og Marshall Early Red (alle 3 har middel indhold af oxalsyre – de tre sorter regnes for de smagsmæssigt bedste sorter).
Man siger at hver rabarber kræver en kvadratmeter. Vores står dog lidt tættere og det går fint alligevel. Omkring første marts kan man lave et ‘drivhus’ med plasticfolie over et par af rabarberne og på den måde drive dem frem og dermed få den første rabarberkage i april.
Pluk rabarber fra tidlig forår til omkring Sct. Hans. Lad planten få fred i sommeren og tag evt. lidt stængler sidst på sommeren. Når du plukker stængler af en rabarberplante, så nøjes med fjerdedel af gangen. Hvis man fjerner for mange stængler på en gang, bliver planten al for afkræftet og går helt i stå.